Onneksi luonnossa liikkumista ei kukaan ole vielä kieltänyt. Metsään mahtuu isompikin joukko ja suunnistamaan ainakin, koska me suunnistajat emme ole ulkoilureiteistä riippuvaisia, vaikka niilläkin tykkäämme kulkea. Seurojen suunnistuskouluja (=kokoontumisia) aikuisille tai lapsille ei kuitenkaan ole voitu aloittaa, vaikka suunnistuskausi alkaakin jo häämöttää.

Tilanne on pakottanut suunnistusseurat keksimään keinoja, millä voimme harrastaa jaloa lajiamme ilman suuria joukkoja ihmisiä. Ja niitähän onneksi löytyy!

Monella seuralla on kiintorastikarttoja, omatoimisuunnistusharjoituksia ja MOBO-ratoja. Avaan näitä hiukan seuraavassa.

Kiintorastit ovat pysyvästi paikallaan olevia rastitolppia ja kiintorastikartassa on nämä kaikki maastoon sijoitetut tolpat merkattuina. Saat siis kartan, jossa voi olla 30 rastipistettä. Voit itse kävelylenkilläsi päättää, mitä rasteja ja missä järjestyksessä käyt hakemassa. Meillä Ikaalisissa kiintorastikartat ovat jokaisen kuntalaisen (ja myös ulkopaikkakuntalaisen) tulostettavissa kaupungin nettisivuilta. Kiintorasteja on kahdessa eri maastonosassa – toinen keskustassa ja toinen kylpylän läheisyydessä. Tarvitset siis ainoastaan tulostimen ja suunnistusharjoitus on valmis. Jos suunnistuskartan merkkien tulkinta kaipaa hiomista, löytyvät tavallisimmat karttamerkit esimerkiksi seuraavasta linkistä: www.suunnistusliitto.fi/harraste/suunnistuksen-alkeet/yleisimmat-karttamerkit.

Omatoimiharjoitusradoilla tarkoitetaan tällä hetkellä iltarastiratoja, joille jokainen menee oman aikataulunsa mukaan. Suunnistusseurojen sivuilla kannattaa pistäytyä katsomassa, kuinka missäkin seurassa asia on hoidettu. Meillä Ikaalisten Nousevassa-Voimassa aloitetaan omatoimisuunnistukset pääsiäisenä. Se, kuinka karttojen jakelu hoidetaan, on hiukan vielä tätä kirjoitettaessa suunnitteilla, mutta asia selkiytyy lähipäivien aikana, ja tieto on saatavissa Nouskin sivuilla www.iknv.fi/ajankohtaista. Omatoimiharjoituksissa ei ole tavanomaisen iltarastikäynnin tapaisesti ajanottoa eikä sähköistä leimausjärjestelmää (emit) käytetä, ettei tule turhia kontakteja ihmisten välillä.

Radat vaihtuvat tavallisesti seuroissa viikottain, joten joka viikko pääsee uusille radoille, uuteen maastoon.

MOBO-suunnistus on suunnistamista kännykkäsovelluksen avulla. Päästäksesi tähän mukaan, ota perheen teini kiinni ja pyydä häntä opastamaan MOBO-sovelluksen lataamisessa. Ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä: mobo.suunnistus.fi. Kun saat sovelluksen ladattua, näet sieltä, missä kaikkialla MOBO-ratoja on. Meillä Ikaalisissa rata on kylpylän alueella. Muita lähiseudulla olevia ratoja on useitakin, esimerkiksi Jämillä ja Kankaanpäässä. MOBOn idea muistuttaa geokätköilyä. Ohjelma näyttää sinulle kartan rastilta toiselle. Kun saavut rastille, leimaat QR-koodin avulla. Rasteja voit tässäkin muodossa hakea niin monta kuin sinua huvittaa. Leimauksista tulee rastikohtainen loki, josta voit katsella, kuinka monta henkilöä ko. rastilla on käynyt ja koska viimeksi. Tämä on erinomainen tapa saada kännykkänsä kanssa naimisissa oleva teini liikkumaan hiukan luonnossa!

Mahdollisuuksia siis on. Lajin suola, eli kilpailut, ovat pannassa näillä näkymin ainakin huhtikuun (kansainväliset kisat toukokuun) loppuun saakka, mutta pelkona on, että tilanne jatkuu. Onneksi metsää ja karttaa ei tarvitse silti unohtaa!

Tervetuloa tutustumaan Ikaalisten Nousevan-Voiman toimintaan: www.iknv.fi

Suunnistusseura Nouskin väkeä