Välitämme - ihmisiä metsätilojen arjessa

Välitämme-sarjan aloittaa todellinen metsäalan konkari Erkki Jääskeläinen, joka ei kavahda vaikka vastaan kävelisi karhu kahdella jalalla. Kokemusta on näet siitäkin.

Erkki Jääskeläinen: Etelä-Karjala (Imatra, Lappeenranta, Lemi, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Taipalsaari)

Erkki on toiminut Metsätilojen päätoimisena välittäjänä vuodesta 2020 ja sitä ennen 30 vuotta metsäasiantuntijana Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistyksessä. Koulutukseltaan hän on metsätalousinsinööri ja kiinteistönvälittäjä.

Metsäkiinteistönvälittäjältä vaaditaan laajaa tieto-taitoa, sillä työnkuva on laaja. ”Työhön kuuluu kaikki mikä liittyy metsätilan omistajan- ja sukupolvenvaihdokseen, metsäarvioinnit ja neuvonta. Lisäksi puhtaasti asiaan liittyvien asiakirjojen laadintaa, suunnittelua ja laskentojen tekemistä. Karkeasti ottaen 1/3 kiinteistönvälitystyötä ja 2/3 erilaisten asiakirjojen laadintaa, perinnönjakoja, neuvontaa ja kiinteistöarvioihin liittyviä asioita. Puhtaita metsäarvioita en kovin paljon tee, vaan toimeksiantoja metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijoille.

Metsäkiinteistönvälitystyö metsätilat.fi:ssä poikkeaa perinteisestä kiinteistönvälittäjän työstä sillä, että välittäjiltä vaaditaan asiantuntijuutta sekä metsä- että kiinteistöalasta. ”Tässä työssä asiantuntijuus korostuu. Se, että tunnet kohteet, tiedät mistä puhut ja sinulla on asiantuntemus tiloista sekä niiden hinnoittelusta ja myynnistä.” 

Lisäksi metsätilojen välittäjän työssä korostuvat verotusasioiden tietämys: välittäjän pitää tuntea verotuskiemurat, sillä ne ovat isossa roolissa myynti- ja ostoratkaisuja tehtäessä. ”Asuntovälityksessä usein neuvotaan ottamaan yhteyttä verottajaan, mutta me pyrimme kertomaan verotusseuraamukset niin tarkasti, että asiakas osaa tehdä oikeat ratkaisut oikeassa vaiheessa.”

Hyvää metsätilavälittäjän työssä on myös se, että puhtaat metsätilakohteet markkinoivat itse itsensä. 

Asiakkaat ja metsä parasta työssä

Työnsä parhaiksi puoliksi Erkki nimeää kaksi asiaa. ”Asiakkaat, asiakassuhteiden ylläpitäminen ja ihmisten kanssa toimiminen. Ja toinen on se, että pääsee toimistopöydän ääreltä metsään kohteita katsomaan, rajaamaan ja kuvaamaan.” 

Hyvältä välittäjältä vaaditaankin etupäässä hyviä kuuntelu- ja ihmissuhdetaitoja. ”Ensin pitää kuunnella asiakasta, hänen toiveet ja näkemykset, tunnustella mihin ollaan pyrkimässä. Ja sen jälkeen esitellä vaihtoehdot. Kun tietää, mitkä asiakkaan tavoitteet on, voi niiden pohjalta miettiä, miten niihin päästään.”

Kiinteistönvälitystyössä pitää olla ehdottoman rehellinen ja kertoa asiat niin kuin ne ovat. ”Pitää kertoa myyjälle, mitkä asiat puoltavat kohteen hinnoittelua ja mitkä asiat vaikuttavat negatiivisesti – oli se sitten positiivista tai negatiivista, turha lähteä kaunistelemaan. Aina on parempi yllättää asiakas positiivisesti”, Erkki summaa.

Nyt on otollista myydä

Metsätilakauppaa käydään tällä hetkellä hyvin verrattuna menneisiin vuosiin. Erkin mukaan kauppa on selkeästi vilkkaampaa kuin 10 vuotta sitten. Metsätilakaupassa onkin pitkään ollut myyjän markkinat. Metsätilat.fi:ssä ostajia on runsaasti liikkeellä ja myyjillä valinnanvaraa valita, kenen tarjoukseen tarttua. Nyt on siis otollinen aika myydä.

Parhaita kohteita myynnin kannalta ovat selkeät kohteet, joille on hyvä kulkuyhteys. Optimikohde myyjän kannalta ja eniten mielenkiintoa herättää 10-20 hehtaarin metsätila, joka on hyvien tieyhteyksien varrella muutaman kilometrin päässä taajamasta, jolloin ei tule kaavoituksen kanssa ongelmia. Hintaluokassa alle 50 000 euron kohteet ovat kysytyimpiä. 

Sykähdyttäviä kohtaamisia

Metsäkiinteistönvälittäjän elämään kuuluu päivittäin pienempiä ja suurempia kohtaamisia. Erkille mieleenpainuvin on viime kesältä. ”Olin heinäkuussa Lappeenrannassa metsätilaa merkkaamassa ja hakemassa rajapyykkejä. Kun yhdeltä suokuviolta siinä nousin taimikon reunaan niin totesin, että täällähän onkin jo asukkaat paikalla. Siinä edessä oli karhu kahdella jalalla minua odottamassa. Sanoin karhulle, että pitäiskö toisen meistä väistää? Karhu heittäytyi nelinkontin ja lähti menemään sinne mistä minä olin tullut. Kuulin sen äänen suolla alapuolellani. Samalla siitä minun edestä kuului karhun tuhahdukset uudelleen, ja siinä oli toinen karhu. Silloin sanoin ääneen, että nyt minä väistän. Aina se luonto yllättää”, Erkki nauraa. 

Oman lomamoodin Erkki saa päälle kesämökillä puuhastellessa ja raivaussahaa ulkoiluttaessa. ”Ja syksyllä perinteiset metsästykset, jotka kuuluvat näihin metsäalan ihmisten harrastuksiin. Siinä kyllä irtautuu työstä täysin.”

Erkki Jääskeläisen saat langan päähän nopeiten täältä https://www.metsatilat.fi/valittaja/erkki-jaaskelainen-21

 • Osta
  • Myy
   • Myy tila tai kiinteistö
   • Myyntitoimeksianto
   • Metsätilat.fi palvelut
  • Ohjeet ja oppaat
  • Yhteystiedot
  • Tietoa palvelusta
  • Seuraa meitä

  © 2022 Metsätilat.fi

  • Tietosuojaseloste
  • Välittäjille