Metsätiloilla kysyntä on edelleen suurempaa kuin tarjonta

Helmikuun välittäjäbarometrimme mukaan metsätilojen osalta markkinoilla on edelleen lievä alitarjonta. Kysyntä on vahvaa, vaikka markkinat ovatkin rauhoittuneet.

Satu Bredenberg

Välittäjäbarometrimme mukaan metsätilojen osalta markkinoilla on edelleen lievä alitarjonta; ka. 2,51, asteikolla 1–5.  Kysyntä vaikuttaisi metsätiloilla olevan vahvaa, vaikka markkinoilla on tapahtunutkin rauhoittumista suhteessa aikaisempien vuosien hurjasteluun. Edellisessä barometrissämme 8/2023 välittäjiemme arvioiden keskiarvo metsätilojen kysynnästä oli 2,84 eli kysynnän suhteessa tarjontaan on jopa lievää nousua alkusyksystä.

Muiden maaseutukiinteistöjen osalta välittäjämme arvioivat tarjonnan olevan kysyntää suurempaa. Erityisesti tonttien ja vapaa-ajanasuntojen kohdalla nähdään markkinoilla olevan selkeää ylitarjontaa.

Hintojen odotetaan pysyvän samalla tasolla

Metsätilojen hinnoissa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia. Barometrikylyssä välittäjiemme pyydettiin arvioimaan nousevatko vai laskevatko hinnat seuraavan puolen vuoden aikana. Vastaajista 60 prosenttia ennakoi hintatason metsätiloilla säilyvän samana. Muiden maaseutukiinteistöjen hinnoissa välittäjät ennakoivat lievää pudotusta. Sanallisista vastauksista kävi ilmi, että korkokehitys ja puunhinta voivat osaltaan vaikuttaa metsätilojen hinnan kehitykseen. Rahastosijoittajien vähäisempi aktiivisuus on tasannut tilojen hintoja. Yksityiset ostajat ovat täyttäneet rahastoilta jääneen tyhjiön. Vaikuttaa siltä, ettei yksityisten ostokäyttäytyminen ole niin suhdanneherkkää kuin rahastoilla.

”Uusia, yksityisempiä sijoittajia tullut markkinoille, kun hintatasosta on rahastojen aiheuttama hintapiikki tasoittunut.”

Kevättä kohti mentäessä kaupan odotetaan vilkastuvan

Talviset olosuhteet vaikuttavat aina metsätilakaupan rytmiin. Kevättä kohti mentäessä myynnissä olevien kohteiden määrän ennakoidaan lisääntyvän reilusti. Barometrin perustella erityisesti metsätiloja on tulossa myyntiin enenevissä määrin. Aikaisempien vuosien tavoin kevään touko-kesäkuun ennakoidaan olevan kaikkein vilkkainta aikaa välityksessä.

Välittäjäbarometri
Selvitämme metsätilojen ja muiden maaseutukiinteistöjen markkinatilannetta säännöllisesti tehtävällä välittäjäbarometrillä. Tavoitteena on saada kuva markkinoilla vallitsevasta ilmapiiristä ja odotuksista. Paras ymmärrys tästä on välityksen ammattilaisilla, jotka päivittäin käyvät keskusteluja myyjien ja ostajien kanssa. Heillä on myös kokemusperäistä kykyä tunnistaa eri signaaleja toimintaympäristössä. Helmikuussa tehtyyn välittäjäbarometriin vastasi 35 Metsätilat.fi kiinteistönvälittäjää.

  • Osta
    • Myy
      • Myy tila tai kiinteistö
      • Myyntitoimeksianto
      • Metsätilat.fi palvelut
    • Ohjeet ja oppaat
    • Yhteystiedot
    • Tietoa palvelusta
    • Seuraa meitä

    © 2024 Metsätilat.fi

    • Tietosuojaseloste
    • Välittäjille