Yksityiset metsänostajat ovat aktivoituneet metsätilamarkkinoilla

Metsätilojen kauppa on jo usean vuoden ajan vakiintunut hyvälle tasolle. Metsästä sijoituskohteena ollaan kiinnostuneita ja kohteet ympäri Suomen saavat tasaisesti tarjouksia.

Annamari Rajoo

Metsätilojen kauppa on jo usean vuoden ajan vakiintunut hyvälle tasolle. Metsästä sijoituskohteena ollaan kiinnostuneita ja kohteet ympäri Suomen saavat tasaisesti tarjouksia. Julkisuudessa on myös keskusteltu paljon metsärahastojen ja muiden sijoitusyhtiöiden tulemisesta metsätilakauppamarkkinoille. Näyttää siltä, että rahastojen osuus voitetuista kaupoista on taittumassa ja yksityiset ostajat ovat palanneet markkinoille. 

Metsätilat.fi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Esa Viitarinne tutki Metsätilat.fi:n kautta tehtyjä kiinteistökauppoja vuoden 2023 osalta ja havaitsi, että ainakin Metsätilat.fi kohteiden ostajaprofiilit ovat muuttuneet. Metsärahastojen tai vastaavien osuus on pienentynyt vuodesta 2022. Vuoden 2023 osalta ostajat jakaantuvat seuraavasti:  

Lähde Metsätilat.fi

Viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla metsärahastojen osuus oli vielä 57 %.  

Metsänostajat eivät odota pikavoittoja 

-  Vapaa metsäkiinteistömarkkina on 2000-luvulla seurannut jonkun verran puumarkkinaa. Tilastoinnistamme löytyy vuosia, mm. 2009 ja 2016, jolloin puun hinta notkahti, joissa voi havaita metsähehtaarin hinnan hienoista laskua edellisvuoteen verrattuna. Sen jälkeen on taas palattu nousu-uralle, Viitarinne summaa ja jatkaa:

- Metsän ostajat osaavat katsoa pidemmän ajan syklillä asioita ja parantuneeseen metsän kasvuun, puumarkkinan kilpailuun ja palvelujen saatavuuteen luotetaan. Lyhyellä tähtäimellä kaikkea kaupankäyntiä jarruttaa korkojen nousu, mutta metsä ei tule menettämään merkitystään kaupankäynnin kohteena. Suomi on vakaa, sopimuksia kunnioittava metsämahti tulevaisuudessakin. 

Mikä on Metsätilat.fi 

Metsätilat.fi on Suomen johtava metsäkiinteistöjen välitysketju, joka tekee vuosittain n. 1500–2000 kiinteistökauppaa. Välityspalvelu on suunnattu maaseudun kohteisiin ja se palvelee aidosti koko Suomessa. Lähes kaikilla välittäjillä on metsäalan koulutus ja LKV-tutkinto. Joukossa on myös AKA-arvioijia, jotka pystyvät tekemään vaativia arviointitehtäviä. Metsätilat.fi kouluttaa jatkuvasti välittäjiä ja seuraa aktiivisesti markkinaa. Metsätilat.fi on arvostettu toimija: asiakkaiden antama NPS-arvosana on 9+ (asteikko 0-10, jatkuva mittaus). 

Metsätilat.fi -tilakaupat numeroina ajalla 1.1.-31.12.2023 

Lähde: Metsätilat.fi

Lisätietoja Metsätilat.fi Palvelut Oy
tj Esa Viitarinne
puh. 044 703 2517
esa.viitarinne@metsatilat.fi

 • Osta
  • Myy
   • Myy tila tai kiinteistö
   • Myyntitoimeksianto
   • Metsätilat.fi palvelut
  • Ohjeet ja oppaat
  • Yhteystiedot
  • Tietoa palvelusta
  • Seuraa meitä

  © 2024 Metsätilat.fi

  • Tietosuojaseloste
  • Välittäjille