Maatilat

Kaikille pientiloille ei löydy jatkajaa, ja ruokakin tuotetaan yhä erikoistuneemmin ja harvemmissa yksilöissä. Vanhat tilat jäävät usein vapaa-ajankäyttöön, jolloin niiden pellot myydään tai vuokrataan usein toisille viljelijöille.

Tilan rakennukset, metsät ja pellot saattavat myös jäädä ränsistymään. Syitä tähän on monia:

  • Perikunta tai verotusyhtymä voi olla erimielinen siitä, mitä tilalle pitäisi tehdä.
  • Jäädään odottamaan kiinteistön hinnan rakettimaista nousua, jota ei ehkä tulekaan.
  • Myyminen vaikuttaa monimutkaiselta, eikä kukaan halua vastuuta siitä, joten asian annetaan vain olla.

Pitkä odotteluaika ei tavallisesti ainakaan nosta tilan arvoa. Rakennukset, pellot ja metsät kaipaavat säännöllistä hoitoa, eikä kaupungistumiselle ei näy loppua – nykyään yhä harvempi haluaa muuttaa maaseudulle.

Asiantuntevat välittäjämme osaavat yleensä auttaa kinkkisemmissäkin myyntitilanteissa: kun tilan myymiseen pohditaan järkevä lähestymistapa ja tilanteesta saadaan mustaa valkoiselle, kirkastuu kuva kaikille osallisille.

Useimmiten metsille, pelloille ja talouskeskuksen rakennuksille tontteineen löydetään erilliset ostajat. Varsin usein rannalla sijaitsevaa tilaa lohkotaan myös kesämökkitonteiksi.

Myydään sitten peltoa, metsää tai koko maatila, edellyttää kaupan hoitaminen vaativaa erikoisosaamista. Kun kiinteistön arvo osataan määrittää oikein ja välittäjä tuntee sekä lainsäädännön että verotuksen, voi myyjältä säästyä pitkä penni.

Ole yhteydessä, jos harkitset oman tai yhteisen maatilan myymistä! Aiheen pohtiminen asiantuntijan kanssa voi selkeyttää suunnitelmia merkittävästi.