Suomessa nähtiin takavuosina isojen metsänomistajien laajojen metsäalueiden myyntejä. Alueet olivat niin suuria ja arvokkaita, että ostajatahot olivat yleensä rahan yhteenliittymiä, sijoittajia. Nämä sijoittajatahot näkivät ja näkevät edelleen biotalouden nousussa mahdollisuuksia. Signaaleiksi metsän hankintaan sijoittajille riitti tehdasinvestointien julkaiseminen, nettikaupan noususta seurannut pakkausmateriaalin kysyntä, hiilikeskustelu jne. Nopealiikkeinen sijoittajien raha hakeutui metsään, koska muut sijoitukset näyttivät epävarmemmilta. Sijoitussalkun riskiä haluttiin näin hajauttaa. Epävarmoina aikoina raha virtaa raaka-aineisiin, miksei sitten metsään. Toki metsän osto kiinnostaa isoa joukkoa metsätaloudesta kiinnostuneita yksityisiä metsänomistajiakin ja ensimmäisen metsäpalstan hankintaa miettiviä. Metsän myynnistä kiinnostuneet yksityiset metsänomistajat ovat huomanneet tämän kysynnän kasvun ja kovan kilpailutilanteen metsän ostossa. Metsätilat.fi verkosto on maaseutukiinteistöjen välityksen osaajana valmiina auttamaan myyjiä ja ostajia.

Miksi suomalaisen metsän osto kiinnostaa?
Suomi on vielä toistaiseksi välttynyt mittavilta metsätuhoilta, puulla on hyvä kysyntä, metsänhoidolla on pitkät perinteet, metsät ovat ratkaisu ilmastotyössä, metsälainsäädäntö on selkeä ja metsänomistajalla on paljon vapautta ja vastuuta.

Koska kysyntää on paljon, myyjän kannattaa ehdottomasti vertailla tarjouksia ja käyttää ammattilaista apunaan. 25 vuotta sitten perustetun, metsäalan ammattilaisista koostuvan Metsätilat.fi verkoston merkitys maaseutukiinteistöjen välityksessä on kasvanut. Metsänhoitoyhdistysten omistamassa Metsätilat.fi verkostossa reilut 80 välittäjää tekee päivittäin töitä turvallisen ja ammattitaitoisen metsäkiinteistökaupan parissa. Välitysalan perustutkinto eli LKV-tutkinto on Metsätilat.fi verkostossa käytännössä pakollinen. Lisäksi kymmenkunta välittäjää on suorittanut AKA-arviointitutkinnon (maa- ja metsätalousauktorisointi) haastavampien arviointitehtävien suorittamiseen. Kiinteistökauppa on silloin onnistunut, kun kaupan osapuolet ovat tyytyväisiä ja heidän tietotarpeensa on perusteellisesti ja ammattitaitoisesti selvitetty.

Metsän hinta

Vanha markkinoinnin taktiikka perustuu myyjän napakoihin vastakysymyksiin. Jos joku epäilee tuotteen hintaa korkeaksi, myyjä kysyy ”riippuu siitä, mihin hintaa vertaat”. Onko metsä ostajalle kallista? Onko hinnat ns karanneet? Vai maksetaanko metsästä kuitenkin sille oikeasti kuuluvaa hintaa? Oleellista on, että annetaan markkinoiden toimia ja myyjällä on useita tarjouksia, joista voi mieleisensä ostajan valita. Tilanne on sama kuin puun myynnissä, kiire pois ja huolellinen valmistautuminen kauppaan ammattiapua käyttäen.

Metsän hinnan nousu on ollut Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan koko maan tasolla maltillista. Viimeisen kuuden vuoden aikana metsän keskihinta on välillä noussut prosentin pari vuodessa ja välillä laskenutkin. Maakuntakohtaisesti eroja on enemmän ja puukaupan kilpailuympäristö vaikuttaa metsäkiinteistömarkkinaan.

Metsän hinnan itseasiassa kuuluukin nousta. Väitän niin, koska metsänjalostus tuottaa entistä parempaa viljelymateriaalia, puun hinta nousee (kun pidemmällä aikavälillä katsoo), metsän viljelyssä käytetään tuottavampia menetelmiä ja metsän kasvu on parantunut koko ajan.

Jos harkitset metsäkiinteistösi myyntiä, ota yhteyttä metsän välityksen ammattilaisiin!

www.metsätilat.fi

Harri Huupponen
toimitusjohtaja
Metsätilat.fi Palvelut Oy