Myyntiin tulevat yhteismetsien osuudet ovat hyvin haluttuja. Useimmilla yhteismetsillä on kuitenkin, joko yhteismetsällä itsellään tai muilla omistajilla etuosto-oikeus markkinoille tuleviin osuuksiin. Sitä myös paljon käytetään. Tämä lienee toisaalta varmin ja konkreettisin osoitus yhteismetsän hyväksi ja tulokselliseksi koetusta toiminnasta.

Ei siis ole aivan helppoa päästä jo toimivan yhteismetsän osakkaaksi ostamalla osuuksia, vaikka sekin voi hyvin onnistua. Metsätilat.fi -sivustolla on tälläkin hetkellä osuuksia myynnissä. Toinen, perinteinen tapa liittyä yhteismetsän osakkaaksi on liittää omistamaansa metsää osaksi yhteismetsää. Silloin saa omistamansa metsän arvoa vastaavan määrän osuuksia ja sekä vastuu, että mahdollisuus hoitaa itse metsänsä jää taakse.

Oman metsän liittäminen yhteismetsään on tehty varsin helpoksi ja edulliseksi kustannuksiltaan. Silti oman, usein pitkään perheomistuksessa olleen tilan liittäminen osaksi isompaa yhteisöä on iso, ja monesti vaikea, päätös. Metsätalouttahan voi toki harjoittaa sekä suoraan omistamiensa metsätilojen kautta että osana helppoa yhteismetsää. Ellei omistuksessa satu olemaan helposti yhteismetsään liitettävää tilaa, sellaisen voi ostaa. Tätä mahdollisuutta ei ehkä ole vielä paljon huomattu käyttää.

Metsätiloja on pikku hiljaa kasvavia määriä jatkuvasti myynnissä – vuosittain tehtävien, puhtaiden metsätilakauppojen määrä on kasvanut noin 3500 kappaleeseen vuodessa.

On siis mahdollista ostaa metsää, joka on ilman tunnesiteitä helpompi liittää osaksi toimivaa ja verotehokasta yhteismetsää. Luultavasti ostaminen vapailta markkinoilta tulee kalliimmaksi kuin mitä metsän arvona käytetään yhteismetsään liittävässä maanmittaustoimituksessa. Kysymys ei kuitenkaan ole samasta arvosta: yhteismetsään liittäminen tapahtuu metsätaloudellisen arvon perusteella, eli liittyvät tilat ovat samassa asemassa keskenään ja osuuksia omistaja saa tasapuolisesti liittyessään nauttimaan koko yhteismetsän vuotuisesta tuotosta.

Onko tässä yksi tapa ryhtyä metsänomistajaksi tai laajentaa jo toimivaa metsätalouden harjoittamista? Jokainen toimii vapailla markkinoilla kuten parhaaksi itselleen kokee. Metsätilat-ammattilainen on siinä apuna. Ota yhteyttä, niin kokeillaan!