Itse olen nähnyt yhtiömme paljon metsiä kokonaisvaltaisempana, maaseudun kiinteistöjen omistajia palvelevana asiantuntijapalvelujen tuottajana. Kun lähtökohtana ei ole puhtaan myyntiorganisaation rakentaminen, vaan asiantuntijaorganisaatio, kuljetaan alusta pitäen aika tavalla eri suuntaan.

Jotta voi uskottavasti puhua asiantuntijuudesta, edellyttää se oikeaa ja laaja-alaista osaamista sekä sen jatkuvaa ylläpitoa.

Kun meillä tekijänä on aina kokenut metsäammattilainen, siis valmiiksi maaseudun tuntija, on hyvä lähtövalmius saavuttaa asiantuntijataso. Silti siihen vaaditaan myös oikea asenne ja jatkuva osaamisen ja motivaation ylläpito. Asiantuntijuus ei ole vain osaamista ja tietämistä, vaan ennen kaikkea niiden asettamista asiakkaan käyttöön.

Käytännössä se, mistä puhun, tarkoittaa, että kauppatilanteessa niin myyjä kuin ostajakin voi keskustella muustakin kuin omistajanvaihdokseen liittyvästä. Oli se metsänhoitoon tai hakkuiden ajoitukseen liittyvää, ostajalla tai myyjällä verotuksen vaikutus – metsätilat-välittäjä haluaa ja osaa neuvoa ja ohjata.

Toisaalta termi maaseudun toimija saa uusia merkityksiä, kun lähes kaikki perinteiset tahot ovat purkaneet palveluverkkoaan maaseudulla. Ei ole pankkikonttoreita ja niissä osaavia johtajia hoitamaan maaseudun ja kylien perunkirjoitukset ja perinnönjaot, kaupanvahvistuksista puhumattakaan. Monta muuta tekijää on myös vähin äänin poistunut vähitellen hiljentyvältä maaseudulta. Siksi maaseudun toimija on tarpeen, ja apu moneen käytännön pulmaan.

Kun me maalaiset vielä usein teemme töitä maaseudun tapaan, eli silloin kun se on tarpeen, on helppo ymmärtää toiminnan melko vauhdikas kasvu. Virkatyönään kauppoja vahvistavat eivät välttämättä ole innostuneita kirjoittamaan ja vahvistamaan kauppakirjoja illalla tai viikonloppuisin. Ei se toki aina sovi metsätilat-välittäjänkään elämänrytmiin, mutta ainakaan sen kysymisestä ei loukkaannuta.

Tulikohan tässä uusia eväitä ajatteluun? Meille on löytynyt oma paikkamme ekosysteemissä. Siellä olemme kotonamme ja saamme asiat sujumaan.